top of page
1a Avaluació

Pareu atenció a les errades més comuns quan esteu escrivint 

Quan-s-apague-la-llum-i6n19227155.jpg

EL TEXT INSTRUCTIU

1. Les instruccions són textos que exposen de manera clara els processos, ordres o obligacions que cal fer en un cas determinat.

El text instructiu ens explica de manera clara i entenedora :

  • Com es fa alguna cosa,

  • per a què serveix,

  • o com funciona.

2. Els textos instructius poden ser: receptes de cuina, regles d'un joc, ordres, recomanacions, un mapa, un itinerari, maneig d’aparells, reglaments, una nota, un prospecte d'un medicament...

3. CARACTERÍSTIQUES:

- La informació ha de seguir un ordre lògic. Paraules per ajudar-vos a ordenar l'explicació de manera lògica: PRIMER, SEGON, DESPRÉS, A CONTINUACIÓ, SEGUIDAMENT...

- La informació ha de ser objectiva i precisa.

- La forma verbal bàsica per expressar les instruccions és l'imperatiu*: FEU, AGAFEU, RETALLEU.

- S'utilitzen formes d'obligació: HEU DE, S'HA DE, CAL QUE

- Aquest tipus de text sovint va acompanyat d’un xicotet esquema o dibuix.

*IMPERATIU: AGAFA (tu), AGAFE (ell), AGAFEM (nosaltres), AGAFEU (vosaltres), AGAFEN (ells)

 

 

EXEMPLE DE TEXT INSTRUCTIU:

LA RECEPTA DE CUINA

ACTIVITAT: Escriure un text instructiu

Ara ja pots elaborar tu la teua pròpia recepta de cuina. Tria un plat que t'agrade menjar o que hages cuinat alguna vegada i explica'l per tal que els teus companys puguen fer-lo a casa. Recorda tots el passos que has de seguir i els aspectes lingüístics que has de tenir en compte a l'hora de redactar correctament. Ho hauràs de fer mitjançant el processador de textos WORD.

​

Aspectes TIC a treballar:

Treballar amb el processador de textos Word.

Inserir imatges.

Inserir capçalera i peu de pàgina.

Utilitzar correctament el corrector.

2a Avaluació
Hem començat la segona avaluació amb molta il·lusió i amb moltes ganes d'aprendre, ja sabeu que heu de llegir el llibre de Carme Miquel, Cartes Perfumades. En este enllaç teniu les activitats que heu de fer del llibre. A més,  vos servirà quan fem la tertúlia literària.

T'atreveixes a crear un conte?

Què sabem de Joan Fuster? Què volem saber? 

Ací podem vore una selecció dels seus aforismes més cèlebres, un gènere literari que va portar a la màxima expressió...

​

L'assagista, el poeta, el lector voraç i l'escriptor mordaç, el sarcàstic autor d'aforismes, el catalitzador de la primera generació antifranquista, l'activista irredempt que va bastir una proposta modernitzadora per al País Valencià.  L'escriptor de Sueca va nàixer el 23 de novembre de 1922.

 Un aforisme (del grec αφοριζειν, definir) és una oració breu i sovint enginyosa que enuncia una norma científica, filosòfica o moral sense argumentar-la. Una frase que fa pensar. D'alguna manera, el precedent d'això que hui són les piulades (tuits).

​

És una sentència breu que expressa un pensament complex de forma colpidora o estètica. L'aforisme pot aparèixer dins una composició major o com a recull de frases i sentències cèlebres. Tot i presentar-se com una veritat absoluta, parteix de la subjectivitat de l'autor.

​

Joan Fuster va ser un dels grans mestres d'aquest gènere, sens dubte el més important de la literatura catalana, i ens en va deixar autèntiques obres mestres, contingudes en diversos llibres i que tenen tota l'actualitat encara hui. Aquests aforismes es transmeten oralment o es fan circular per tota mena de mitjans, com és el cas d'aquesta cançó d'Andreu Valor, que conté alguns dels més coneguts.

Els aforismes es poden llegir en diversos llibres de l'autor. El primer volum de l'Obra Completa (Edicions 62 / Publicacions de la Universitat de València) en presenta la compilació més completa. També es poden trobar al volum Aforismes (Edicions Bromera) o en les diverses edicions de Judicis finals (Raixa l'edició original, Publicacions de la Universitat de València).

​

Font:

Joan Fuster, l'home que feia piulades abans que existís Twitter (vilaweb.cat)

bottom of page